Op. Dr. Halit Batuhan DEMİR
Genel Cerrahi Uzmanı

Bize Ulaşın

Shopping cart

Meme Kanseri

MEME KANSERİ NEDİR?

Meme kanseri; göğüs hücrelerinin mutasyona uğrayıp değişmesi ve kontrolden çıkıp tümör adı verilen kanserli doku kitleleri oluşturması anlamına gelir. Erkeklerde de görülebilen meme kanseri dünya üzerinde yaygın olarak 50 yaş üstü kadınlarda rastlanan bir kanser türüdür. Ancak daha genç yaştaki kadınları da etkilediği görülmüştür.

Birçok kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de metastaz ihtimali vardır. Metastaz, kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgeleri yayılması olarak ifade edilir.

Meme bölgesinde ve koltuk altında şişlik ya da ele gelen kitle, meme çevresinde kızarıklık, meme de hassasiyet ve ağrı, meme ucundan gelen akıntı, meme ucunda şekil ve boyutta değişme ve soyulma, meme ucunun içe doğru dönmesi meme kanserinin belirtileridir. 

MEME KANSERİ TÜRLERİ NELERDİR?

Meme kanseri türleri biyopsi ile alınan doku üzerinde yapılan patoloji incelemesi sonucunda belirlenerek noninvaziv ya da başka bir isimle in situ (yayılma göstermeyen) ve invaziv (yayılma gösteren) olarak ikiye ayrılır.

Op. Dr. Halit Batuhan DEMİR
Meme Kanseri – Op. Dr. Halit Batuhan DEMİR

MEME KANSERİ NEDEN OLUR?

Meme kanseri göğüsteki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüyüp tümörlü dokulara dönüşmesiyle meydana gelir. Çoğunlukla meme kanseri nedenleri arasında hareketsiz yaşam, yaş faktörü, genetik, sigara-alkol tüketimi, obezite ve radyasyon maruziyeti gibi durumlar yer alır.

Özellikle ailesinde meme kanseri geçirmiş olan bir kişi, yaş olarak 40’ın da üstündeyse düzenli olarak kontrole gitmelidir.

Genel olarak meme kanserinin nedenleri şunları içerir:

Hareketsiz yaşam

Birçok hastalık ve kanserde olduğu hareketsiz yaşam meme kanserine sebep olan durumlar arasında yer alır.

Yaş faktörü

40 yaş üzeri kadınlarda meme kanseri görülme riski daha fazla olarak değerlendirilir. Bu sebeple kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmanız gerekir.

Cinsiyet

Kadınların meme kanserine yakalanma ihtimali erkeklere göre çok daha fazladır.

Genetik

Meme kanseri teşhisi konulan ebeveynleriniz, kardeşleriniz, çocuklarınız veya diğer yakın akrabalarınız varsa, hayatınızın bir noktasında meme kanserine yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Meme kanserlerinin yaklaşık %5 ila %10’u ebeveynlerden çocuklara aktarılan ve genetik testlerle keşfedilebilen tek anormal genlerden kaynaklandığı bilinmektedir.

Sigara ve alkol tüketimi

Sigara ve alkol tüketimi meme kanseri de dahil olmak üzere birçok farklı kanser türüyle bağlantılıdır. Araştırmalar, alkol almanın belirli meme kanseri türlerine yakalanma riskinizi artırabileceğini göstermiştir.

  • Meme ya da koltuk altında yeni ortaya çıkan şişlik veya kitle
  • Meme veya meme ucunda ağrı
  • Dokunulduğunda bir veya her iki memenin boyutunda değişiklik
  • Meme ucunun içe dönmesi, kanlı veya berrak akıntı gelmesi

Comments are closed